Замразяване на яйчникова тъкан – пробив в науката

Преди няколко месеца писах за замразяването на яйцеклетки и ембриони преди химио или лъчетерапия като възможност за отлагане на майчинството докато трае лечението.

Криоконсервацията на яйчниковата тъкан също е възможност за запазване на репродуктивната функция особено, когато боледуват млади момичета преди пубертета. Много от онкологичните заболявания в детска възраст се лекуват успешно, но репродуктивната функция може да пострада поради голямата гонадотоксичност на прилаганата химио и лъчетерапия. Един от начините за запазване на детеродната функция е замразяване на яйчникова тъкан. Преди старта на лечението тъканта се отделя от организма, замразява се и след излекуването, обратно се реимплантира на пациента.


Преди време здравните интернет медии съобщиха за пациентка, която на 5- годишна възраст се разболява от сърповидноклетъчна анемия. На 11 години, патологичния процес се е задълбочил до такава степен, че лекарите вземат решение да й трансплантират костен мозък. В подобни случаи преди операцията се провежда химиотерапия, за да се избегне отхвърляне на присъединената тъкан. Химиотерапията оказва пагубно влияние на яйчниковата тъкан и напълно изключва функцията й, поради което се взема решение да се отдели и замрази тъкан от десния яйчник.  
Трансплантацията на костния мозък е успешна, но другия яйчник загубва функцията си. Нормалния менструален цикъл на момичето се поддържа с помощта на хормонални препарати, но пациентката не може да има деца. На 25 години се взема решение замразената яйчникова тъкан да бъде върната там откъдето е взета, за да се възстанови репродуктивната функция на организма.

Известно време след операцията присадената тъкан започва да произвежда годни за оплождане овоцити. И така 14 години след замразяването на яйчниковата тъкан и 2 години след реимплантацията й в организма, жената е забременява по естествен път и през ноември 2014г. ражда здраво момче с тегло 3140гр. Яйчникът продължава да функционира нормално и след раждането и лекарите смятат, че няма пречки тя да има още деца.
Случаят е описан в специализираното издание „Human Reproduction“. Ръководителката на екипа от Брюкселския университет, направил операцията на пациентката, Изабел Деместре отбелязва, че успеха на процедурата изисква по-нататъшно проучване на възможностите тя да се прилага при момичета с все още ненастъпил пубертет. Специалистите определят това събитие като истински пробив на науката, който ще позволи значително да се разширят възможностите в лечението на безплодието. Досега съобщения в авторитетни медицински издания бяха за успешни бременности след трансплантация на яйчникова тъкан, взета от пациентки на зряла възраст, но досега не е имало случаи с използване на тъкани от предпубертетни момичета.
                                                                                                                                       

По материали от чуждия печат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *