Коя е най-подходящата възраст за забременяване?

На ежегодната среща на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) в Лисабон, испански учени от Барселона представиха изследвания по темата „Коя е най-подходящата възраст за зачеване”, продължили 12 години. В изследването са взели участие около 4000 жени.

Според учените , жените които желаят да имат деца, трябва да забременеят до 35 годишна възраст. Ако поради някаква причина това не е възможно, тогава е най-добре да се замразят яйцеклетки за бъдещо забременяване.

 

По време на изследването е изяснено, че именно 35 годишната граница се явява преломен момент за организма на жената. След тази възраст, вероятността от успешна бременност по естествен път силно се понижава.
Изследванията показват, че жени, които правят опити за забременяване на 44 години имат до 18 пъти по-малък шанс за успех от жените на 38 години.
Учените се страхуват от това, че в последните години много жени отлагат раждането на дете за по-късен етап от живота и поставят кариерата или някои други фактори на първо място. Лекарите предупреждават, че наличието на редовен менструален цикъл при жените над 40 години не е залог за успех при IVF процедура. Причината за това се крие във влошаване на качеството на яйцеклетките с възрастта, което се наблюдава при жените след 35 години. Подобна новина може да окаже силно психично влияние върху жена, която дълги години мечтае за дете. Жените, които не бързат да забременяват трябва да бъдат наясно с прогресивното намаляване на възможностите с нарастването на възрастта и в такъв случай е най-добре да замразят яйцеклетки за по-удачен момент.

Авторите на изследването съобщават , че ако на жените на възраст 38-39г. шансовете за успех от IVF са около 24%, то при пациентките на 43-44г. този показател се понижава до 1,3%.

Шансовете за успех от IVF рязко падат след 35г. възраст.

На 40-41г. те са 15.6%
На 42-43г. успеха е 6.6%, а над 44г. успеха спада до 2%.

В заключение може да се каже, че е желателно пациентките да забременяват в по-млада възраст, тъй като след 35 годишна възраст, шансовете за спонтанно забременяване рязко намаляват. Ако по редица причини това не може да се случи, науката позволява да се замразяват яйцеклетки за бъдеща инвитро процедура в по-късна възраст, като възрастта при която са добити яйцеклетките играе важна роля за успеха на процедурата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *