Необходими ли са поливитамини по време на бременност?

Почти всички жени, които установяват, че са бременни , както и тези , които искат да забременеят задават едни и същи въпроси : “ Какви витамини да вземам? “ , “ Кои витамини ще ми препоръчате – американските, немските, канадските и т. н.?“

 В момента пазара е пренаситен с идентични по състав поливитаминни продукти, съдържащи повече от  50 витамини и минерали- Менделеевата таблица в пълния и обем. Необходими ли са обаче те и в кои случаи? Винаги сме твърдяли , че най-добрия начин е те да се набавят с храната, която приемаме ежедневно. Ето защо  трябва да обръщаме повече внимание  на здравословното хранене, колкото на избора на някой поливитаминен продукт. Ежедневния прием на разнообразна и балансирана храна ще допринесе за  набавянето на всички витамини и микроелементи, необходими за правилното развитие на плода.

На кои храни трябва да обърнем внимание по време на бременност?

 1. Храни , богати на протеини – месо, яйца, риба, ядки, бобени култури ( боб, леща, грах). Веднъж седмично се препоръчва консумирането на риби с високо съдържание на омега-полиненаситени  мастни киселини и витамин Д- сьомга, скумрия, сардини.

 2. Плодове и зеленчуци– богати са на фибри и доставят необходимите витамини и минерали. Фибрите предотвратяват констипацията и чревния дискомфорт по време на бременност. Плодовете и зеленчуците могат да се консумират във всякакъв вид- сурови, сушени, под формата на фреш или смути.

Избягвайте прекомерната консумация на храни с високо съдържание на витамин А или ретинол- моркови, сурови червени чушки, тиква, говежди или пилешки черен дроб.

 3. Въглехидратни храни– това са високоенергийни храни, богати на фибри и витамини от групата Б- хляб, ориз,картофи, зърнени култури. За предпочитане са пълнозърнестите храни поради високото съдържание на фибри в тях-мюсли, пълнозърнест хляб или паста, кафяв ориз.

 4. Млечни храни-богати са на калций, който е важен за сформиране на костно-мускулната система на плода.

 Кои храни трябва да се избягват по време на бременност?

 Това са преди всичко храни с високо съдържание на мазнини и захар. Консумирането им в големи количества може да доведе до нежелани усложнения по време на бременността. Ограничете приема на краве масло, сладкарски изделия, сладолед, шоколад и газирани напитки.

 В подкрепа на нашата теза е и статия, публикувана в британското издание Drug and Therapeutics Bulletin, в която се твърди, че няма достатъчно ясни доказателства за ползата на допълнителния прием на поливитаминни продукти както за майката, така и за детето по време на бременност.Авторите също така развенчават мита “ яж за двама“ т.като това ще доведе до прием на излишни калории, прекомерно повишаване на телесното тегло и поява на нежелани усложнения.Препоръчва се разнообразно и балансирано хранене в оптимални количества, ненадвишаващи стандартната диета на майката.

 И все пак, по време на бременност, особено през първия триместър е завишена нуждата на майчиния организъм от някои витамини и минерали, които са от изключително значение за правилното развитие на плода. В повечето случаи тяхното количество не може да се набави само чрез храната. Особено внимание обръщаме на фолиевата киселина и витамин Д.

Фолиевата киселина предотвратява  развитие на аномалии при невралната тръба на плода. Препоръчва се ежедневен прием на 400 мкг/ дневно под формата на таблетки до 12 г.с. Днес на пазара са достъпни лекарствени продукти, съдържащи най-биологично активните форми на фолиевата киселина т.нар. биологични фолати, които са подходящи и за пациентки с генетичен дефицит на ензимите, метаболизиращи фолиевата киселина.Това гарантира оптималното и усвояване от организма в необходимите дневни дози.Някои специфични групи бременни пациентки (с диабет, с  висок риск от развитие на гестационен диабет, пациентки, приемащи антиепилептици и др.) се нуждаят от допълнителен прием на фолиева киселина.

 Витамин Д е важен за калциево-фосфорната обмяна в организма и допринася за правилното развитие на зъбите и скелетно-мускулната система на плода и майката. Физиологично вит амин Д се синтезира в кожата при излагане на слънце. За нашите географски ширини  най-подходящ е периода Април-Септември.Витамин Д се съдържа в ограничен вид храни-сьомга, скумрия, яйца, червено месо. С храната се набавят едва 2% от необходимата дневна доза. Бременните жени и кърмачките се нуждаят средно от 10 мкг витамин Д дневно. Обикновенно консумирането на храни, богати на витамин Д не е достатъчно за задоволяване на тези нужди. Ето защо е необходимо , особенно през зимните месеци, той да се приема допълнително под формата на таблетки или капки. Разбира се допълнителния прием на витамин Д трябва да се съобрази с кръвните му нива в майчиния организъм ( след специален кръвен тест) за да се избегне евентуална хипервитаминоза.

В заключение нашият съвет е всяка бременна жена да се стреми към разнообразно , балансирано хранене и спазване на индивидуален хранителен режим, съобразен с нейните нужди. Преди приемането на каквито и да било допълнителни витамини, минерали или други хранителни добавки да се прави консултация със съответния специалист с цел избягване на предозиране и проява на токсични ефекти.