Дефицитът на Витамин D влияе върху ефективността на IVF оплождането

След анализиране на успешни IVF цикли, италиански учени са стигнали до заключението, че нивото на витамин D в организма на жената оказва влияние върху резултатите от IVF процедурите. Витамин D представлява стероиден хормон, който се синтезира в организма на човека под въздействието на слънчевата светлина. Той играе съществена роля в поддръжката и нормалната функция на опорно-двигателната система. В последно време изследователите се убедиха, че от наличието на витамин D зависи и фертилността (възможността за забременяване).
В изследването на италианските учени са взели участие жени, които са преминали IVF процедури през 2012 година. При 154 жени е установен дефицит на витамин D, а при 181 жени нивото му е било нормално – не по-малко от 20ng/ml.
Установено е, че жените които не са страдали от недостиг на „слънчевия хормон“ са забременявали два пъти по-често от жените с дефицит. Учените предполагат, че Витамин D оказва влияние върху производството на яйцеклетки с добро качество, а също така способства и за успешната имплантация на ембрионите при провеждането на IVF.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *