Въпроси

От срещите с моите пациенти през последните години съм стигнал до извода, че много от тях се доверяват сляпо на прочетеното във форумите, приемат съвети от приятели или вземат за чиста истина чутото тук или там.
Ще се радвам да отговоря на всеки въпрос, свързан с проблемите на забременяването, лечението на стерилитет или иначе казано всичко, отнасящо се до асистирананата репродукция. И не само. За съжаление интернет пространството и общуването в него не може да замени живия контакт. Дадените от мен отговори и становища могат да се сторят някому твърде незадоволителни, но истинска диагноза и лекарско мнение се дават само след преглед и изследвания. Ако имате нужда от консултация може да си запишете час за среща с мен на тел. 02/954 7340
И накрая една лична молба към всеки, който ще запише тук въпроса си към мен. Моля Ви пишете на кирилица и следвайте диалога, който водим. Благодаря Ви!

8 comments

 1. Maria

  Здравейте д-р Димитров, преди 2 седмици имах спонтанен аборт в 8ма ГС и извършен кюретаж, сега десният ми яйчник е с увеличени размери – 23/17 мм. Това може ли да е следствие на аборта или е признак на друг проблем?
  Благодаря

  • Здравейте Мария,

   Прекалено рано е да се извършва контролен преглед след аборт, освен ако не целим да проверим дали няма задържани части в кухината на матката. Така описаните размери на яйчника са в рамките на нормата и не може да се говори за увеличен яйчник. Моят съвет е да повторите контролния преглед след първата редовна меструация, за да се провери дали е възстановена функцията на яйчниците и дали има ожулация.

 2. Здравейте,д-р Димитров.На 42 години съм,3 опита ин витро-два неуспешни,1 завършил с мисед в 9 седмица.Въпросът ми е следния-смятате ли,че на тази възраст,жената е по-добре да бъде стимулирана с инжекции съдържащи само ФСХ,отколкото с инжекции комбинирани-ФСХ И ЛХ?И вторият ми въпрос е добър вариант ли е стимулация с Клостилбегит и гонадотропин?Благодаря ви

  • Здравейте,

   На Вашата възраст най-добри резултати при лечение на стерилитет се получават
   при IVF процедура, в
   сравнение с другите алтернативни методи като пример контролиран коитус и интраутеринна инсеминация. За това може да
   прочетете в нашия блог, темата е Ин витро оплождане – най-ефективния метод за
   лечение на стерилитет при жени жени над 38г.

   Относно втория въпрос – начина на стимулация трябва да се обсъди с Вашия
   лекуващ лекар. В нашия център това се определя индивидуално за всяка жена.
   Възможен е и вариант, при който стимулацията да се проведе с Costilbegit и гонадотропни хормони.

 3. Здравейте,д-р Димитров аз съм на 25 г. и съм с една неуспешна бременност,беше на 18 декември 2017г направих си генетични изследвания резултатите са хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI,хетерозиготен генотип I/D (ACE), C/T за 677 C/T за (MTHFR)въпросът ми е следния дали с тези мутации мога да износя нормално бебето.Гинеколожката която ме прегледа каза само да пия аспирин протект но не ми обясни кога и как да го пия, тоест преди да забременея или след това.Много съм притеснена понеже пак искаме да правим опити но незнам по точно какво да пия.Благодаря ви предварително…

  • Здравейте Нели,
   Соред данните от водещи световни
   специалисти носителството на една мутация не променя изхода от
   бременността, а според някои автори дори наличието на две или повече
   мутации за вродена тромбофилия не налагат лечение по време на
   бременност. В нашата практика сме приели следното поведение : изследване
   за вродени тромбофилии и функция на щитовидната жлеза при една или
   повече неуспешни бременности и според вида и броя на мутациите
   предприемаме на конкретно лечение. Във вашия случай е е препоръчителна
   профилактика с Аспирин протект която трябва да започне преди
   бременността, както и високи дози фолиева киселина (над 1000мг/24 часа)
   т.к. има мутация в гена отговорен за усвояването на фолиева киселина.
   Въпреки наличието на мутации аз вярвам, че ще износите безпроблемно една
   следваща бременност. Моят съвет е да се изследва и функцията на
   щитовидната жлеза. На този етап не се налагат допълнителни изследвания.

   Желая Ви услех и оставам на ваше разположение за допълнителни въпроси!

   • Благодаря ви от сърце д-р Димитров,понеже при първата ми бременност не бях пила предварително фолиева киселина.Но от 6 г.с близо до 10.г.с имах едно кафаво зацапване това на какво се дължи незнам и накрая кървях.,според вас мутациите ли са проблема.Понеже живея в Чужбина и тука не обръщат много голямо внимание,затова си пуснах изследвания в Бг.Вашета мнение беше много много важно за мен,почнах да пия неофолик фолиева киселина,ще почна да пия и аспирин протекта.И дано както сте казали и вие всичко да протече безпроблемно.Още веднъж ви благодаря за отговора и че ме накарахте да се поуспокоя…Лек ден ви желая.

 4. Nazik Handji

  Здравейте! Започнаха ми инвитро процедура в Англия на ден 21 ви-блокажът беше със синерал и после две седмици ме стимулираха с гонал ф 375 единици. Направих един фоликул и те решиха да ми отменят процедурата,защото не били сигурни дали е добър и т.н. Въпросът ми е нормално ли е 2 седмици след процедурата да нямам цикъл и кога се счита за притеснително? Трябва ли да потърся лекарска помощ? Благодаря предварително!