РАЗРАБОТКА НА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА „ИЗКУСТВЕН ЯЙЧНИК“

Екип от специалисти на Ин витро АГ център Димиров участва в научен проект, в рамките на който беше предложен метод за изолиране и култивиране на фоликули от замразени човешки овариални фрагменти.

Раковите заболявания са на второ място в световен мащаб като причина за смъртност след сърдечносъдовите. Благодарение на съвременните методи на лечение, преживяемостта на онкоболните постоянно се увеличава, като в голяма част от случаите се постига и пълно оздравяване. Това поставя на дневен ред въпроса за качеството на живот на вече излекуваните пациенти, респективно възможността им да имат деца.

Известно е, че в много случаи химиотерапията води до увреждане на овариалните функции – липса на яйцеклетки и хормонална продукция. Затова е редно преди започване на противотуморното лечение на болните да бъдат предложени опции за запазване на фертилитета (fertility preservation).

Обикновено се прибягва към замразяване на яйцеклетки или предимплантационни ембриони (ако жената има партньор). Не винаги обаче това е възможно  – при малки момичета (преди пубертета) или пациентки, при които хормоналната стимулация е противопоказана. При тях единственият шанс за запазване на фертилитета е замразяването на овариална тъкан с цел последваща трансплантация.

Към момента след замразяване и трансплантация на овариална тъкан в света са родени около 300 деца.

Съществен момент при трансплантацията на овариална тъкан е рискът от реинтродуцирането (повторно заразяване на вече излекуваната пациентка) с ракови клетки, останали в замразената
тъкан.

В тази връзка, в рамките на научен проект с ръководител проф. Пламен Тодоров, главен ембриолог в Ин витро АГ център Димитров, съвместно с ембриолозите на клиниката Цветомира Тодорова, Надя Петрова и Марина Христова, както и екип от лекари от
Медицинския университет в г. Кьолн,  беше предложен метод за изолиране и култивиране на фоликули от замразени човешки овариални фрагменти. Консистенцията на матрикса и
използваните материали позволяват трансплантация на „изкуствения яйчник“ на пациенти.


Създаването на изкуствен яйчник би позволило и получаването на яйцеклетки в ин витро условия. Това премахва риска от реинтродуциране на ракови клетки.

 

Резултатите са публикувани в International Journal of Molecular Sciences. Mоже да ги видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *