Отговори на често задавани въпроси за медикаментозния аборт

Поради големия интерес и множеството запитвания, които получаваме във връзка с медикаментозния аборт, решихме да публикуваме някои от по-често задаваните въпроси за медикаментозния аборт и техните отговори.

– Цикълът ми закъснява с три дни, а обикновено е редовен. Имам положителен тест за бременност. Не може ли по някакъв начин да се предизвика менструация вместо да правя аборт?

Това, че цикълът Ви закъснява с три дни и имате положителен тест за бременност, означава, че вероятно сте бременна в 5 г.с. Ако не желаете бременността, можете да направите аборт – хирургичен или медикаментозен- с таблети. Медикаментозният аборт, в този срок, протича именно като една малко закъсняла менструация.

– Бременна съм в 6г.с. и искам да направя аборт. Кое е по-добре- с хапчета или оперативно?

Няма еднозначен отговор кой от двата метода е по-добър. И двата вида аборт имат предимства и недостатъци.

Медикаментозният аборт (абортът с хапчета) протича в рамките на два дни. Взимат се два медикамента през 48 часа. След втория медикамент получавате кървене, наподобяващо цикъла Ви. Възможно е да имате болки, наподобяващи тези при цикъл, за преодоляването на които всъщност, обезболяващи хапчета ще ви помагат. Оскъдното кървене може да продължи около две седмици. Не се налага да получавате упойка, не е нужно да Ви се слагат инжекции, процесът е напълно естествен и неинвазивен. Участвате Вие и лекаря Ви. Ако имате желание, партньорът Ви или ваш близък може да Ви придружи и да присъства през цялото време.

Оперативният аборт, или „кюретажът“, е малка хирургична интервенция. За целта е нужно да Ви се сложи абокат и да получите упойка, от която за кратко заспивате. Следва премахване на бременността чрез инструменти, които се въвеждат през влагалището и влизат в кухината на матката. Процедурата трае около 10 минути. Следва оскъдно кървене за няколко дни. Манипулацията е инвазивна и е възможно да има усложнения, като травма на тъкани от инструментите, които се използват, нарушаване целостта на матката и др. В процедурата е необходимо да участват анестезиолог, медицинска сестра, акушерка и Вашият лекар. Не се допуска присъствие на други лица, тъй като процедурата се извършва в операционна. В ранен срок- преди 7 г.с., хирургичният аборт има по-голям процент неуспех от медикаментозния. Обикновено не се извършва в много ранни срокове.

За бременност в 6 г.с. и двете алтернативи са възможни. Ако желаете да направите аборт, препоръчваме Ви да ни посетите, за да отговорим на всички Ваши въпроси и да Ви помогнем да вземете решение кое е най-добре във Вашия конкретен случай.

– Прочетох в интернет, че абортът с хапчета рядко е успешен, даже е опасен, и не е разрешен в България. Вярно ли е това?

Не, не е вярно.

Медикаментозният аборт (абортът с хапчета) има процент неуспех, както и хирургичният аборт, както и всяка медицинска процедура, в тази връзка. Неуспехът на медикаментозният аборт зависи от срока на бременността и е1,5% до 9 г.с. и3% до 13г.с. В тези случаи се дават още таблети или се прави кюретаж. Рискът от неуспех при хирургичния аборт е 5,6 на 1000 до 6 г.с. и 1,9 на 1000 между 7-ма и 12-та г.с. , а риска от перфорация (пробив) на матката е 0,3- 0,6%.

По отношение на безопасността, медикаментозният аборт е безопасна и сигурна процедура, която се практикува в световен мащаб от 25 години. По принципа на минимална инвазивност, той е подчертано по-безопасен от хирургичния аборт (не се използват инструменти, които влизат в матката). Няма данни за жени, страдащи от стерилитет след медикаментозен аборт, докато 33 % от жените с вторичен стерилитет (т.е. имали са бременност в миналото, след която не могат повече да забременеят) са правили хирургичен аборт някога.

Медикаментите за аборт в нашата страна са разрешени вече от три години и няма закон, който да забранява употребата им. Факт е, че това е „новост“ за българската клинична практика и попада под ударите на чисто човешките скептицизъм и недоверие. Това не е основание за избягване на една много успешна процедура.

Спокойно можем да кажем, че, при липса на контраиндикации, ние препоръчваме медикаментозен аборт в ранен срок, особено до 6г.с.