медикаментозния аборт като атравматичен метод

Кога да започнем контрацепция след медикаментозен аборт?

Все повече наши пациентки избират медикаментозния аборт като атравматичен метод за прекъсване на бременност.

Той протича като една закъсняла, по-обилна и продължителна менструация, следвайки естествения механизъм на прекратяване на бременността. Това кара много пациентки да смятат, че те не могат да забременеят докато има някакво, макар минимално кървене. На практика, това не е вярно. Способността жената да зачене се възстановява много бързо след медикаментозен аборт – в рамките на 10 до 14 дни, а при някои жени и по-рано – 8 – 10 дена след аборта. Още с първата овулация след аборта, при липса на предпазни средства, може да настъпи успешна бременност. Това само по себе си не е противопоказано, но рядко е желано. Поради това, обръщаме внимание на необходимостта от надеждна контрацепция, която да бъде започната незабавно след аборта.

Какви методи за контрацепция могат да се използват след медикаментозен аборт?

– Комбинирана орална контрацепция (противозачатъчни) може да бъда стартирана в деня на прием на мизопростол или на следващия ден.
–  Интрадермални импланти с контрацептивна цел могат да се поставят в деня на прием на мизопростола.
– Вътрематочно контрацептивно устройство (спирала) може да се постави веднага след като се потвърди успеха на аборта. Това може да стане на контролния преглед 7-14 дни след аборта или след първата следваща менструация (не е задължително да се изчака менструацията, за да се постави спирала!).
– Контрацептивни гъби, контрацептивна пяна, диафрагми, цервикални шапки могат да се използват с възстановяване на половия живот (установено е, че повече от 50% от жените възобновяват сексуална активност в рамките на две седмици след медикаментозен аборт).
До стартиране на надеждна контрацепция използването на презервативи е силно препоръчително.

Д-р Андриана Андреева
Д-р Йосиф Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *