Медикаментозно прекъсване на бременност във втори триместър

Нуждата една бременност да бъде прекъсната във втори триместър възниква рядко. Все пак такива случаи има. Обикновено причина за това е диагностицирана аномалия на плода или състояние, което е несъвместимо с живота след раждането. Често това са желани и иначе нормално развиващи се бременности, нерядко и дълго чакани. Диагнозата несъвместима с екстраутеринния живот аномалия на плода е много травмираща, както за самата бременна, така и за цялото семейство.

Още повече, обикновено окончателна диагноза може да се постави едва след т.нар.‚ втора фетална морфология – около 18 – 20 г.с. или след извършена амниоцентеза, отново в този срок. В тези случаи се налага бременността да бъде прекъсната като се индуцира аборт. Има няколко начина за осъществяване на тази процедура, като основно те се разделят на хирургични и медикаментозни. В световен мащаб, както и в нашата клиника, за безопасен и високо ефективен се приема медикаментозния метод. При него хирургичната намеса е минимална, а механизмът е най-близо до естествения механизъм на преждевременно прекратяване на една бременност. Стремим се процедурата да е възможно най-кратка и най-малко травмираща както в емоционален, така и в чисто физически аспект. В този така неприятен момент, е нужно както обезболяване, така и чисто човешко разбиране.

Процедурата се състои в прием на два медикамента. Едното лекарство блокира действието на прогестерона – хормонът, поддържащ бременността, т.е. той практически спира развитието на бременността. Второто е простагландинов препарат, който предизвиква маточни контракции, подобни на тези при раждане. В комбинация, двата препарата опосредстват действието си и спомагат постигането на бързо разширение и ефективни контракции. На този фон прекъсването на бременността протича плавно и експедитивно.  След приемането на първия препарат през устата се изчаква за период от 24-48 часа, след което се дава препарата, предизвикващ маточни контракции като това може да стане както сублингвално така и вагинално. При сублингвалното прилагане се избягват вагиналните прегледи, което обикновено се приема като облекчение от пациентките. Поставят се последователни дози през определени часови интервали. До момента, в който започват спонтанни напъни и експулсия на плода.

За намаляване на дискомфорта се прилагат нужните медикаменти за обезболяване, както и физикални средства, като бутилка с топла вода и електрическа възглавница, които спомагат за намаляване на болките. При желание на пациентката процедурата може да се обезболи и с епидурална анестезия, което почти напълно премахва неприятните усещания. Средното време за приключване на манипулацията е между 6 и 10 часа. Обикновено продължителен болничен престой не се налага и след няколко часа наблюдение пациентката може да си отиде вкъщи.

Хирургичният метод за прекъсване на бременност във втори триместър е едноетапен процес. Започва се с поставяне на медикаменти за подготовка на маточната шийка и обикновено самата манипулация е на следващия ден. Процедурата се извършва под упойка и е безболезнена за пациентката. Трае обикновено по-малко от час и след приключването и събуждането от анестезия бременността е вече прекъсната. За извършването е нужна както операционна, така и високо специализиран в конкретната дейност акушер-гинеколог.

По своя характер е инвазивна процедура и носи известни рискове като перфорация на маточната стена и засягане на съседни органи. Това изисква спешна коремна операция. Възможно е да възникне маточно кръвотечение, което да доведе до остра анемия или внасяне на инфекция в маточната кухина.

                             Д-р Адриана Андреева
                            Д-р Йосиф Димитров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *