Може ли жената сама да определи кога настъпва овулацията й?

Много жени питат през кой период от менструалния цикъл може да се забременее и как сами да определят деня на овулацията си. Когато проследявам менструалните цикли при жени, желаещи бременност, много от тях споделят, че чувстват и могат сами да определят датата или деня на овулацията.

Възможно ли е това?
Още от първия ден на менструалния цикъл в яйчника започва да расте фоликул, в който се намира яйцеклетката. Заедно с нарастването на фоликула зрее и яйцеклетката, а от другите заобикалящи я клетки се синтезират и се отделят в организма естрогенни хормони до овулацията, и естроген и прогестерон след овулацията. След като фоликулът достигне до определени размери, той се пука и яйцеклетката излиза от него. Тогава тя се поема от маточната тръба, където става оплождането.Малко преди и по време на овулацията, в организма на жената настъпват промени, които тя може да забележи.

1. По календара, който сега има във всички смартфони. Като се има предвид, че втората фаза на цикъла (лутеалната) е постоянна и с продължителност 14 дни, то от цялата продължителност на цикъла се изваждат 14 дни и се получава приблизителната дата на овулацията. Така например, ако продължителността на цикъла е 30 дни, от 30 изваждаме 14 и получаваме 16-ти ден за овулацията. Това важи за жени с редовен менструален цикъл.

2. Промени в количеството и качеството на цервикалната слуз. Тя се произвежда от жлезите, намиращи се в канала на маточната шийка. В дните около овулацията, тя става обилна, прозрачна и разтеглива, даже някои жени съобщават, че могат да изтеглят дълга нишка от влагалището. Също така съобщават за по-обилно отделяне на слуз 2-3 дни от средата на месечния цикъл. Именно по това време може да се очаква овулацията.

3. Около овулацията се повишава сексуалното желание и влечение към противоположния пол. При показване на снимки на жени в различни периоди на месечния цикъл, мъжете подсъзнателно избират тези снимки, направени в периода на овулацията.

4. Гърдите/млечните жлези набъбват и стават по-чувствителни – това също може да е признак за предстояща овулация

5. Друг признак може да е лека коликообразна болка вляво или отдясно ниско в корема, предизвикана от спукването на фоликула и изливането на фоликуларната течност в коремната кухина. В този момент жената е фертилна, т.е. може да забременее. Яйцеклетката може да бъде оплодена до 12-24 часа след овулацията, а сперматозоидите, намиращи се в половите пътища запазват оплодителните си способности до 75 часа (3-7 дена)

6. Тест със слюнка – поради високите нива на естрогенните хормони по време на овулацията, слюнката изсъхва във вид на папратово листо. За проследяване на тези промени в слюнката има специални домашни микроскопчета за многократно ползване.

7. Леко кръвотечение в дните около овулацията – може и да е съвсем незабележимо и да се открият еритроцити във влагалищното съдържимо, в други случаи е видимо. То е 1-2 дни в дните на евентуалната овулация.

8. Тестове за овулация – продават се във всички аптеки без рецепта. Започва се към 9-10-11 ден от месечния цикъл, ако той е 28 дни, като се следи позитивирането на теста с втора чертичка и точно колко ясно е изявена тя. Когато е най-интензивна – след 24-48 часа се очаква да настъпи овулация.

9. Базална температура – в миналото широко използван метод. В наше време почти не се прилага. Проследява се базалната температура на организма като след овулация тя се покачва с 0.4 градуса поради влиянието на  прогестерона върху температурния център в мозъка. Съвсем ориентировъчно може да се проследи в дните около очакваната овулация – след събуждане се измерва температурата в устатата. Ако температурата се покачи с 0.3-0.4 градуса, то овулацията е станала един ден преди покачването на температурата.

Важно е да се отбележи, че изброените методи са вероятни и субективни и по тях може да се определи овулацията съвсем приблизително, но несигурно и неточно. Затова, ако в продължение на 1 година редовен полов живот 2-3 пъти седмично без предпазване (а при жени над 35 години – над 6 месеца) не настъпва бременност, е необходимо да се извърши консултация със специалист по репродуктивна медицина, където, след извършване на необходимите изследвания и прегледи, ще се отговори на въпроса има ли причина за стерилитета и как тя да бъде коригирана.

В Инвитро център Димитров всяка последна неделя на месеца се провеждат безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *