Инвитро оплождането – най-ефективния метод за лечение на стерилитет

Инвитро оплождането е най- ефективеия метод

Инвитро оплождането – най-ефективния метод за лечение на стерилитет при жени над 38 години

Общо известен факт, е че с напредването на възрастта яйчниковият резерв намалява и забременяването става все по-трудно и по-трудно.
Общоприетият алгоритъм при лечение на стерилитет с неизяснена причина е приблизително следният:
Първо се проследява  менструалния цикъл, определя се датата на овулацията и се дава съвет за коитус  в определени дни от цикъла. Ако има нарушения или проблеми с овулацията, тя се стимулира с медикаменти. При липса на ефект в лечението, в течение на 3-4 месеца се преминава към Интраутеринна  инсеминация (IUI) на естествен или стимулиран цикъл. При липса на ефект от 4-5 инсеминации следващата стъпка е инвитро оплождане.

При жени над 38 години алгоритъма се сменя. На тях трябва да се препоръчва ин витро оплождане като се прескочат другите алтернативи за лечение на безплодието, за да не се губи излишно време, през което яйчниковия резерв все повече и повече намалява. Такова поведение се препоръчва и от лекарите в Медицинския колеж в Дартмут, Ню Хемпшир.

В два медицински центъра в Бостън са изследвани 154 двойки между 38 и 42 годишна възраст с неизяснен стерилитет. Лекарите разделят двойките на 3 групи, на които са приложени два цикъла на лечение:
Първата група са получили перорално лечение на стерилитет с  антиестрогени (кломифенцитрат); на втората лечението е проведено с инжектиране на гонадотропни хормони, а при третата група е приложено ин витро оплождане;
В групата с перорално лечение са забременели  22%, а са родили 16%. В групата с инжекциите – 17 % са забременели, а 14% са родили. При третата група, при които е приложено ин витро оплождане, процентът на забременелите жени е 49, а завършилите с успешна бременност – 31 %.
При тези двойки, които не са забременели при първите два цикъла, независимо от групата, е направено ин витро оплождане. В края на лечението 71% от всички са забременели, като 46% са родили здрави деца. Около 84% от всички раждания са резултат от ин витро процедури.

Изводите от изследването са, че при жени над 38 години шансовете за бременност в течение на първите два цикъла са два пъти по-големи при ин витро процедура в сравнение с други методи на лечение. Ражданията също са два пъти повече.

В тази възрастова група времето е от съществено значение, поради което то не бива да се губи като се прилагат други по-неефективни варианти. Ин витро оплождането дава най-голям шанс за успешна бременност, което се потвърждава и от Проф. Марлен Голдман от Медицински колеж Дартмут, Ню Хемпшир.