Науката и надеждата вървят ръка за ръка

Науката и надеждата вървят ръка за ръка

Д-р Йосиф Димитров: Науката и надеждата вървят ръка за ръка

Д-р Димитров колко деца по света са родени инвитро?

– От първото инвитро бебе досега в света са се родили над 4 милиона дечица. Това означава над 8 милиона щастливи родители и още два пъти по толкова усмихнати баби и дядовци.

– Вашият център активно подкрепи благотворителната кампания „Любовта е действие“ и миналата и тази година, като дарихте една безплатна инвитро процедура. Какво ви мотивира да участвате?

– Нашата клиника догодина ще навърши 20 години от създаването си. Самият аз се занимавам с репродуктивна медицина от 1986 година насам. През всичките тези години съм се срещнал със стотици семейства, за които зачеването е проблем. Въпреки че у нас вече има не един и два центъра за репродуктивна медицина, информацията не е достатъчно и една такава благотворителна и масирана кампания е добре дошла.

Редно беше да се включим и веднага се съгласихме, когато ни се обадиха организаторите от Инвитро България. Надявам се, че ще помогнем да се роди още едно истински желано бебе.

– Какви са последните данни за този проблем у нас?

– В страната има около 200 000 семейства с репродуктивни проблеми, но по-голяма част от тях не знаят към кого и кога да се обърнат. Още по-тревожното е, че голяма част от тези двойки не са потърсили помощ от специалист, а има и такива, които не смеят или отказват да споделят проблема си.

– Кога тези двойки според вас трябва да потърсят специализирана медицинска помощ, а не само да се надяват на народна медицина?

– Ако е изминала година и половина след като двамата са решили да си имат рожба, а очаквания резултат го няма. Тогава им препоръчвам да се обърнат към репродуктивна медицина. Огромен процент от тези хора казват, че не знаят дали имат проблем. Но те всъщност имат – не могат да осъществят желаното забременяване. Причините за това при всяка семейна двойка са различни и към тях подходът е индивидуален.

– Първото българско инвитро бебе се роди през 1987 г. и Вие бяхте част от екипа, който помогна то да дойде на бял свят. Какво се промени от тогава досега?

– Много неща – и в науката, и в медицинската апаратура. Тогава бях асистент в Института по ендокринология, но за бързия ни напредък много ни помогна фактът, че целият ни екип се занимаваше с проблемите на репродуктивната ендокринология. Когато започнахме проучванията, нямахме дори основните уреди, затова се опитвахме да си ги приспособим. Сега в нашият център непрекъснато въвеждаме световните новости.

Какви точно новости?

През миналата година въведохме за първи път в България нов подход за култивиране на ембриони. Екипът на центъра заедно с колеги от университета в Улм, Германия, разработиха устройство, част от нов тип инкубатор, благодарение на което условията на ин витро култивирането се доближават максимално до естественото ин виво развитие на човешкия ембрион. Това устройство реално имитира движенията на маточната тръба, което има огромно значение за метаболизма на ембриона – по този начин той се предпазва от вредните вещества, които сам отделя. Пресъздаването на тези условия при ин витро култивирането води до една динамична система, която наподобява натуралните условия, при които се развива човешкият ембрион. Съчетаването на качествени среди, които се използват вече в АГ центъра и заедно с такава динамична система за култивиране на ембрионите, шансовете за бременност значително се увеличават. Новатори сме и в прилагането на INVOcell капсулата.

Какво представлява тя?

Най-общо казано влагалищна инкубация. В сега познатата процедура, след като се оплоди яйцеклетката, тя се поставя в инкубатор за 3 до 5 дена. След този период следва ембриотрансфер или поставяне на ембриона в матката за последваща имплантация. INVOcell капсулата играе ролята на инкубатора, но тя се поставя във влагалището на жената където остава също толкова дни. Със сигурност, за хората, засегнати от безплодие водещо значение за успеваемостта е психиката. Връзката между психика и безплодие е двупосочна. От една страна репродуктивният проблем влияе върху психиката, а от друга конфликтите в психичното пространство влияят върху тялото. Ето защо смятаме, че INVOcell капсулата осигурява по-добър емоционален контакт за пациентката, тъй като тя се чувства свързана и с този етап от процедурата, носейки оплодената яйцеклетка в себе си.

В началото на тази година въведохме поредната иновативна технология, водеща до повишаване на успеваемостта на процедурите по инвитро оплождане и по-специално ICSI (intracytoplasmic sperm injection).

ICSI оплождането се осъществява чрез директно инжектиране на сперматозоида в цитоплазмата на яйцеклетката. Недостатък на метода е евентуалното механично травмиране на ооцита, което може да настъпи при преминаване на инжекционната пипета през външната му обвивка (zona pellucida) и клетъчната мембрана.

Използването на Piezo-асистираната микроманипулационна технология позволява избягването на подобни увреждания. Същността на метода е в монтирането на специална приставка, която създава високочестотни импулси, позволяващи атравматичното преминаване на иглата през обвивките на яйцеклетката. Освен за ICSI, техниката може също така успешно да се използва за изолиране на бластомери (за нуждите на предимплантационната генетична диагностика), трансфер на цитоплазма, подпомагане на излюпването на бластоцистите и др.

– Твърдите, че „науката и надеждата“ вървят ръка за ръка в областта, в която работите. Срещат ли се често и безнадеждни случаи?

– В медицината има всякакви случаи, но добрата новина е, че при навременна консултация със специалист по репродуктивна медицина само 20% от двойките реално имат нужда от инвитро. Повечето двойки могат по-леко и по-бързо да осъществят мечтата си за бебе. Така че нека не отлагат и да не чакат само чудеса. Те се случват, но… когато любовта е действие.

Д-р Йосиф Димитров е сред неколцината медици, които правят първите успешни опити за оплождане инвитро, преодолявайки скептицизма, недоверието, трудностите. Днес, с близо 20-годишна история и стотици дарени с най-голямото щастие семейства, „Инвитро АГ медицински център „Димитров” е единственият у нас, приет за член на Международната асоциация на инвитро клиниките „APART”.

Struma.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *