Повече за понятията яйчников резерв и яйчников отговор

В последно време много от пациентите задават въпроса „Могат ли честите стимулации на яйчниците да доведат до по-ранно изчерпване на яйчниковия резерв, тъй като при естествения цикъл по време на овулация се отделя само една яйцеклетка, а при стимулация, броят им може да достигне до 20, а даже и повече?”
Яйцеклетките в първичните фоликули са заложени в яйчниците на момиченцето още по време на вътреутробния период и тогава те са около 7 милиона. По време на раждането са около 400 000, около пубертета – 200 000. След настъпване на половата зрялост и през целия репродуктивен период – овулират (узряват и се отделят от яйчника) около 300-400 яйцеклетки.

Ако направим една проста сметка, то за целия репродуктивен период през овулацията се „губят” приблизително 400 яйцеклетки, което е 0,1% от яйчниковия резерв. Ако например имаме 7 стимулации, всяка от която е довела до узряване на 20 яйцеклетки, имаме 140 яйцеклетки и процента не се променя.

Може да се каже, че отговорът на въпроса „ Могат ли честите стимулации на яйчниците да доведат до по-ранно и по-бързо изчерпване на яйчниковия резерв” е отрицателен. Ако резервът е изчерпан преждевременно, то причината не са стимулациите.
Може ли по някакъв начин да се подобри яйчниковия отговор и да се получат по-добри яйцеклетки, когато яйчниковия резерв е намален?
Основната „загуба” на яйцеклетки става чрез т.нар. апоптоза , т.е. програмирана клетъчна смърт – овоцитите умират без възможност за узряване, овулация и оплождане.
Апоптозата е част от естественото развитие на индивида, но също така може да се влияе и от различните фактори на околната среда, каквито са хлорсъдържащи съединения и пестициди, компоненти от промишлените производства, полициклични ароматни въглеводороди в цигарения дим, изгорели автомобилни газове, химио и лъчетерапия и др. Някои от тези фактори не можем да променим, но други бихме могли, като например – да спрем да пушим; да редуцираме теглото си, ако е наднормено; да излезем от вредната работна среда, съдържаща вредни химически съединения или повишена радиация; да прекарваме повече време на чист въздух сред природата; да увеличим двигателната си активност; да променим хранителния си режим.
Как да бъде подобрен яйчниковия отговор е една от най-трудните задачи, които стоят пред специалистите по репродуктивна медицина. Ясно е, че не можем да върнем времето назад, от друга страна пациентите имат редица възможности да повлияят положително върху яйчниковия отговор, като променят начина си на живот. От страна на лекарите е необходимо използване на по-специфични протоколи за стимулация и прилагане на някои медикаменти( напр. овариамин, соматотропен хормон, някои андрогени и др.) в определени дози и продължителност, но всичко това се решава индивидуално за всяка пациентка от лекуващия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *