Как да проверим фертилитета си

Как да проверим фертилитета си /или „Мога ли да бъда майка?“/.

Определянето на яйчниковия резерв е ключов фактор в изследванията преди провеждането на IVF процедура. Или може би Вие планирате бременност в бъдеще, но искате да се убедите, че със зачеването няма да има проблеми? В такъв случай, това е точното време да се провери запаса от яйцеклетки (т.нар. овариален резерв).

Яйчниковият (овариалния) резерв се формира при момиченцето още по време на ембрионалния стадий . Към момента на раждането има около един милион яйцеклетки, а при настъпване на половата зрялост остават към 300 000. При всеки месечен (менструален) цикъл,  в яйчниците започват да зреят едновременно няколко яйцеклетки, но овулира само един доминантен фоликул. Останалите загиват по естествен път – програмирана клетъчна смърт.

За съжаление яйцеклетките в яйчника са определено количество и не се увеличават. Като опит да се подобри качеството им по време на IVF е важно да се направи добре преценена и обмислена стимулация, с адекватно подбрани препарати (лекарства), витамини, микроелементи и др, което е рутинна практика в нашия център.

Овариалният резерв намалява с напредване на възрастта, а също така след операция на яйчниците, под въздействие на лъче- и /или химиотерапия, други вредни фактори на околната среда, като пластмаси, хлорсъдържащи съединения и др.

Наблюдава се и преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, наречен  ранен климакс до 38 годишна възраст (преждевременна яйчникова недостатъчност). Това са жени до 38 г., със симптоми, характерни за пониженото ниво на естрогенните хормони – повишени нива на FSH и LH и понижение на нивото на Estradiol < 80mE/l и Антимюлеров хормон < 0.9ng/ml; Обем на яйчника <3 см3 , по-малко от 5 антрални фоликула във всеки яйчник, понижение на показателите на овариалния кръвоток.

Понижения овариален резерв води до неадекватен (недобър, лош) яйчников отговор на овариалната стимулация за IVF,при който узряват по-малко количество фоликули . Качеството на яйцеклетките също спада, поради което опитите за забременяване се превръщат в борба, при която е от изключително важно значение пациентите да не губят надежда. Изготвя се индивидуална програма за всяка двойка, за която, след оценката на яйчниковия резерв, може да се предвиди реакцията на яйчниците към стимулацията и да се направи преценка какви  лекарствени препарати да се използват при процедурата.

Такъв пример е процедура при пациентки с PCOS (поликистозен яйчников синдром ) – трябва да се действа внимателно, за да не се предизвика хиперстимулация. При слаб яйчников отговор се увеличават дозите и се добавят и други препарати към стимулацията. Ако в резултат от стимулацията се получат 1-2 фоликула, които се окажат празни или получените яйцеклетки са неспособни на оплождане или по-нататъшно развитие, то трябва да се обсъди въпроса за използването на донорски яйцеклетки.

Ако жената има спонтанна овулация, може да се приложи IVF на естествен цикъл или цикъл с минимална стимулация.

Да изчислим шансовете.

За оценка на яйчниковия резерв трябва да се направят изследвания, които се извършват в началото на менструалния цикъл. Изследват се хормони (FSH, LH, Антимюлеров хормон и Инхибин B) на втори-трети ден от менструалния цикъл. Освен кръвните изследвания, се извършва и ултразвуков преглед на яйчниците, като се определя техния обем, кръвоток и наличие на антрални фоликули.

Как да се интерпретират резултатите?

Нивото на FSH е в нормата до 12.5 mIU/ml . Високи нива на FSH в съчетание с ниски стойности на AMH говорят за понижен яйчников резерв, а липсата на нарастване/покачване на FSH в няколко цикъла е добър признак.

Нивото на LH е в нормата между 2 и 14 mIU/ml. Повишеното ниво на LH говори за PCOS или намален яйчников резерв.

Съдържанието на AMH в кръвта е в норма между 1 и 6 ng/ml, Повишеното му ниво говори за PCOS, а нива под 1 говори за намалено количество на антралните фоликули и евентуален по-слаб отговор на стимулацията. В този случай, IVF цикъла може да се отложи, тъй като стимулацията може да е неефективна. Трябва да се отбележи, че нивото на AMH не може да даде обективна  оценка на яйчниковия резерв. Например стойност 0.86 ng/ml въобще не означава, че стимулацията няма да е успешна. За по-пълна  оценка на яйчниковия резерв е необходимо да се направи оценка на всички възможни маркери за обем на яйчника: кръвоток, количество на антралните фоликули и въз основа на всички признаци да се вземе решение.

Нивото на Инхибин B – синтезира се от антралните фоликули в яйчника и спомага за освобождаването на FSH. По принцип съотношението трябва да е обратнопропорционално : ниското ниво на FSH се съчетава с високо ниво на Инхибин B и тогава се очаква адекватна реакция на яйчника към стимулацията. Пониженото ниво на Инхибин B в първата фаза на менструалния цикъл говори за скорошно настъпване на менопаузата.

УЗ Изследване – на 2ри – 3ти ден от менструалния цикъл се извършва проверка на количеството на антралните фоликули това са фоликули с големина между 2мм. и 8 мм. във всеки яйчник. Обикновено при спонтанния цикъл един от тях ще стане доминантен и ще овулира, но при хормоналната стимулация ще се образуват повече фоликули и ще узреят по-голямо количество яйцеклетки. Този показател е важен  при оценката на яйчниковия резерв.

 Понижен яйчников резервДобър яйчников резервСиндром на поликистозните яйчници

(PCOS)

FSH> 10 mIU / ml<10 mIU / mlДолна граница на нормата
LH> 14 mIU / ml2 – 14 mIU / mlГорна граница на нормата
суров<1 ng / мл1 – 6.8 ng / mL> 6.8ng / мл
Inhibin В0.0-16.0 pg / ml23-273 pg / ml> 273 pg / ml
Количество антрални фоликули<10 бр.10    – 20 бр.>20 бр.