Медикаментозно прекъсване на неразвивиаща се бременност

Може ли да се избегне кюретажа?

Поради продължаващия интерес към темата бихме искали да ви информираме, че кюретажа не е задължителен. В неприятните случаи, когато една желана бременност не се развива – диагностициран е задържан аборт или „кухо яйце“ – липса на ембрионална структура, се налага да се вземат мерки бременността да се евакуира. Това може да стане оперативно или с медикаменти. Процедурата е много сходна с аборта по желание, когато отново предлагаме хирургична интервенция или медикаменти.

Медикаментозното евакуиране на бременността включва прием на медикаменти, които предизвикват кървене, обикновено малко по-обилно от обичайната менструация. Те ускоряват естествения механизъм на спонтанния аборт, който понякога може да отнеме седмици.

Контролен преглед се извършва след две седмици. Методът е щадящ, тъй като не включва външно вмешателство. Както при всяка процедура, и тук съществува риск от неуспех. В тези много редки случаи кървенето продължава дълго (повече от две седмици) или продукти от бременността се задържат в матката и се налага те да се премахнат. Обикновено това се отдава лесно с нежна аспирация.

д-р Й. Димитров
д-р А.Андреева

*При синдромът „Кухо яйце“ има оплождане и образуване на плоден сак, но в него не се е развил ембрион.