Пушенето води до преждевременно стареене на яйчниците

Дори пасивното пушене води до преждевременно стареене на яйчниците и намаляване на яйчниковия резерв.
Както е известно, момиченцата се раждат с определено количество първични фоликули, в които се намират яйцеклетките, което най-общо представлява яйчниковия резерв.

Яйчниковия резерв не се попълва, а започва да намалява още от раждането, като се изчерпва до времето на менопаузата. Младите момичета, на които често им се налага да стават пасивни пушачи (като вдишват цигарения дим от пушачите наоколо) имат повишен риск от преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв и настъпване на менопаузата.

Изследователи от университета в Нюкасълслед 3 години опити и анализ на резултатите доказали, че три токсина, съдържащи се в цигарения дим, въведени в организма на млади женски мишки предизвиквали по-бързо изчерпване на яйчниковия резерв и намаляване на оплодителната способност на яйцеклетките.
Химическите вещества оказват влияние върху група гени които предизвикват клетъчна смърт и водят до преждевременно стареене на яйчниците и продукция на дисфункционални клетки. Анализите на резултатите от проф. Айлин Маклафлин показват че въздействието на тези три токсина може да доведе до понижаване на количеството и качеството на яйцеклетките.

Тези данни потвърждават резултатите от друго скорошно американско проучване, което определя три маркера за яйчниковата възраст – количеството на антралните фоликули; хормона FSH; и инхибин B. При 188 жени на възраст между 22 и 49 години, жените-пушачи имали по-високи нива на FSH и Инхибин В и по-малък брой антрални фоликули в сравнение с жените-непушачки.

Заключението е, че дори пасивното пушене от млади жени е вредно за яйчниковата функция, причинява преждевременно стареене на яйчниците и по-бързо изчерпване на яйчниковия резерв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *